Direct Advies Nodig? 030 - 341 00 07

Meest gestelde vragen over asbest

Daar hoeft u niet bang voor te zijn, u moet zich wel realiseren dat u het werkgebied niet mag betreden. Op het moment dat u het werkgebied binnen treedt en u bent niet bevoegd veroorzaakt dat een hoop ellende en is er kans op een besmetting waardoor het gebied van afzetting weer groter kan worden. Tevens verstoort u dan een proces waarin alles is vast gelegd in een werkplan waar men zich aan moet houden i.v.m. risicobeperking.

Tijdens een sanering is de DTA (Deskundig Toezichthouder Asbestverwijdering) verantwoordelijk voor de gang van zaken. De DTA kan al uw vragen ter plaatse beantwoorden.

U kunt waarschijnlijk alles zelf maar in dit geval is het wettelijk niet toegestaan en kunt u hoge boetes krijgen als u dat wel doet. Er zijn een aantal uitzonderingen waarbij u het zelf mag doen maar dan nog gelden er wel regels waar u zich aan dient te houden. Zie ook: www.rijksoverheid.nl

Er gelden uitzonderingen voor particulieren

  • Tot 35m² hecht-gebonden asbesthoudend plaatmateriaal wat geschroefd bevestigd is (niet gespijkerd). Mag een particulier zelf in zijn geheel verwijderen (dus niet gebroken, gezaagd etc). Dit moet dubbel verpakt worden en ingeleverd worden bij de gemeentewerf. Dit geldt echter niet voor dakleien of plaatmateriaal aangebracht in de woning of bijgebouw.
  • Tevens mag een particulier tot 35m² vloerbedekking zelf verwijderen zoals een asbesttegel (tegel wel maar de lijmlaag niet) en mag een particulier vloerzijl verwijderen maar niet als deze is gelijmd.
  • De particulier heeft wel degelijk een meldingsplicht bij de gemeente (5 dagen voor aanvang). De gemeente moet een terugkoppeling hebben gegeven voordat de particulier mag beginnen. Bent u particulier, dan moet u even met uw eigen gemeente contact opnemen, een gemeente stelt vaak ook de afvalzakken beschikbaar en voorziet u van meer informatie.

Er gelden ook uitzonderingen voor het bedrijfsleven, een aantal voorbeelden zijn:

  • Beglazingskit in constructie van een kas (tuinders)
  • Asbest cementbuizen openbaar net ondergronds
  • Een compleet verwarmingstoestel
  • Een geklemd plaatje onder de CV
  • Alle rem en frictie materialen

Onder voorbehoud van wetswijzigingen

U kunt zich laten informeren door naar de website te gaan van Ascert. Het centraal College van Deskundigen. Deze heeft een convenant met de SZW. Onder het SZW vallen de certificatie instellingen en de certificaat houders. U kunt daar alle informatie vinden over de 'Procescertificaat Asbestverwijdering' gecertificeerden bedrijven.